• Annatascha Udinga

Presenteren/Pitch | 8 handige tips (1)


Een presentatie geven of een pitch. Deze week geef ik jou 4 handige tips.

Hoe goed ik de presentatie of pitch ook voorbereid. Er gebeurt altijd wel iets. In het begin maakten een aantal situaties mij aan het blozen. Graag deel ik mijn kennis in deze blog. Pas de tips gerust op jouw eigen manier toe in jouw eigen presentatie of pitch.

Struikelen over woorden

Het overkomt mij weleens dat ik zo enthousiast ben dat ik snel begin te praten. Wanneer ik snel begin te praten, ga ik stotteren. Die keren dat dit gebeurde, gaf mij dit geen goed gevoel. Het liefst loop je weg. Weet je wat mij hielp? Benoem op dat moment ‘de valkuil’. Hierdoor kreeg ik begrip van het publiek. Ik dacht: ik ben ook maar een mens en niet perfect. Want door naar professionals te kijken, had ik het besef dat het de beste kan overkomen. Op dat moment zei ik; Och, ik ben zo enthousiast over dit onderwerp dat ik struikel over mijn eigen woorden. Het publiek lacht je echt niet uit. Natuurlijk lachen ze wel, maar je krijgt begrip. Althans, dat is mijn ervaring. Hierdoor werd ik rustig en sprak verder, zonder stotteren.

De vlek

Je bent druk-druk-druk en in de haast ga je naar jouw event, waar jij een presentatie geeft. Aangekomen op de locatie, ga je snel naar het toilet. Je checkt of je haar goed zit en je kleding. En dan ineens zie je een grote vlek in je blouse. Balen! Rechtsomkeert gaan is geen optie. Je bent immers een professional. Weet je wat ik deed? Voordat ik überhaupt begon met mijn presentatie gaf ik aan waarom ik zo’n zichtbare grote vlek in mijn blouse had zitten. Het publiek had hiervoor begrip. Op het moment dat ik begon te praten, zag ik niemand fluisteren of raar kijken. De presentatie verliep prima.

Een volgende keer neem ik wel een extra setje kleding mee.

Andere situaties die je kunt meemaken is, een losse zichtbare draad, een veter die los zit, een ladder in je panty, enzovoort.

Prettig voelen

Trek kleding aan waarin jij je lekker voelt, zeker voelt. Onafhankelijk voor welk publiek je staat.

Mijn favoriete set is vaak een nette spijkerbroek, laarzen, blouse en een colbert/jasje/vest. Combi van casual en netjes. Voor jou kan dat een andere combinatie zijn. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen, het werkt echt. Want wanneer jij je lekker voelt, gaat de presentatie ook beter. Je straalt en dus hiermee kom je zelfverzekerd over. Je loopt makkelijk door de zaal omdat je schoenen/laarzen aan hebt die goed zitten en lekker lopen. En echt, dat kunnen ook hoge hakken zijn. Probeer het maar eens uit.

Non-verbaal

De feedback die ik altijd kreeg was, wat zwaai jij toch met je handen. Of, je praat met je handen.

Altijd goed om te weten. Ook dat is een tip, sta open voor jouw uitdagingen. Wanneer jij van een vertrouwd persoon goede feedback krijgt, neem je dit aan en leer je alleen maar. Immers, jij wilt toch als een professional overkomen?

In mijn situatie gebruik ik nu kleine kaarten met een aantal steekwoorden. Hierdoor bewegen mijn handen niet al teveel. Tot nu toe heb ik geen reactie gehad dat de kaarten in mijn hand storend zijn. In sommige situaties gebruik ik geen kaarten maar loop ik rond of ga ik zitten.

Doordat ik feedback kreeg, ben ik mij bewust geworden van mijn bewegingen. Hoe fijn is dat?

Volgende week geef ik jou tips over het oefenen van een presentatie, tijdslimiet, wat doe je wanneer iemand iets vervelends zegt en hoe hou je de aandacht vast van het publiek.

#presentatie #presenteren #flexo #flexibeleondersteuning #flexibel #assistent #assistant #businessassistant #businessassistent #ondersteuning #pitch #pitchen #tips #handigetips #kennisdelen

54 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Wil jij de luxe van een relaxt gevoel bij werk en privé?

Bel of WhatsApp voor direct contact: 06 - 39635873

Mail me: info@flex-o.nl

  • Instagram

Proudly created with wix.com