• Annatascha Udinga

Presenteren/Pitch | 8 handige tips (2)


Presenteren

Een presentatie geven of een pitch. Vorige week gaf ik jou 4 handige tips over: struikelen over woorden, de vlek, prettig voelen en non-verbaal. Deze week geef ik jou 4 handige tips over aandacht van het publiek, tijd, oefenen en vervelend. Pas de tips gerust op jouw eigen manier toe in jouw eigen presentatie of pitch.

Aandacht van het publiek

Geef jij binnenkort een presentatie/pitch? Weet jij hoe jij jouw verhaal overbrengt en hoe jij de aandacht van het publiek vasthoudt? Ik doe het als volgt:

1. Start met een interessante inleiding. Dit kan door kort een ‘story’ te vertellen of aan het eind van

de inleiding een vraag te stellen.

2. Houd altijd oogcontact met het publiek.

3. Weet dat een gemiddeld mens ongeveer tien minuten aandachtig kan luisteren. Na die tien minuten kun je, afhankelijk van het onderwerp, een opdracht geven aan het publiek. En

daarna het gesprek met het publiek aangaan.

4. Wanneer mogelijk, loop door het publiek heen.

5. Een vleugje humor in de presentatie stoppen, hangt natuurlijk wel af van het onderwerp.

6. Maak een presentatie visueel. Soms kun je in drie zinnen en beeld meer zeggen dan

in tien zinnen zonder beeld.

Tijd

Meestal weet je hoeveel tijd je hebt voor je pitch of presentatie. Is dat bijvoorbeeld tien minuten? Let op jouw manier van spreken. Niet te langzaam, niet te snel. Ga je over de tien minuten heen? Pas dan eventueel je tekst aan. Ben je in vijf minuten al uitgesproken? Bekijk dan waaraan dat ligt. Praat je te snel of ontbreekt er informatie?

Soms komt het voor dat je de vrije hand krijgt. Maak de presentatie of pitch dan zo, dat het publiek aandachtig blijft luisteren. Hiervoor kun je diverse tips zoeken op Google. De meeste mensen luisteren al niet meer na tien minuten. Geef ze een opdracht of stel ze een vraag. Zorg dat het publiek aandacht blijft houden. Het onderwerp kan nog zo interessant zijn, maar de werking van ons brein, speelt hierin een grote rol.

Oefenen

Ik heb veel professionals gesproken over presenteren. Het is een vak en dat doe je niet zomaar even. De tip die ik van elke professional kreeg was. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Start eerst met oefenen voor de spiegel. Ben je tevreden vraag dan iemand die je vertrouwt. Die eerlijke feedback geeft. Op basis van je eigen ervaring en de feedback van de ander kun je de presentatie eventueel aanpassen. Doe nog één keer een generale repetitie en klaar. Ga ervoor!

En weet, althans dat is bij mij het geval, een slechte generale is een goede finale.

Vervelend

Jij bent trots op wat jij doet. Jouw presentatie gaat over jouw product en/of dienst. Zo vanuit het niets zegt een persoon vanuit het publiek iets vervelends. Hoe ga je daarmee om?

Allereerst, voel je niet persoonlijk aangevallen. Vraag door. Pas de LSD-formule toe. (Luisteren Samenvatten Doorvragen). Stel vragen als, waarom stel je deze vraag of begrijp ik goed dat…. Dit soort vragen helpen vaak bij het naar boven halen wat de echte vraag is. Ga ook niet in de verdediging. Blijf rustig en probeer de vraag te beantwoorden. Check ook bij diegene of jij een tevreden antwoord hebt gegeven. Het kan zo zijn dat dit zo is. Het kan ook zo zijn dat diegene door blijft vragen. In deze situaties vraag ok ook andere mensen uit het publiek om hun mening. Hierdoor komt er een discussie op gang. Of ik vraag of diegene na de presentatie tijd heeft om een en ander door te spreken.

Ik hoop dat je iets waardevols uit deze blog en mijn vorige blog hebt kunnen halen. Mocht je zelf interessante tips hebben, ik hoor ze graag.

#presenteren #pitch #tips #flexo #flexibel #assistent #businessassistent #assistant #vervelend #tijd #oefenen #aandacht #publiek #humor #spiegel

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Wil jij de luxe van een relaxt gevoel bij werk en privé?

Bel of WhatsApp voor direct contact: 06 - 39635873

Mail me: info@flex-o.nl

  • Instagram

Proudly created with wix.com