• Annatascha Udinga

De eerste indruk | Geef mij maar de tweede


Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen in slechts één tot twee seconden al een beeld hebben van de ander. Het schijnt ook zo te zijn dat wanneer iemand van jou een beeld heeft dat dit lastig is om te wijzigen. Een oordeel wordt gevormd door stereotypering, uiterlijk, non-verbaal gedrag en intuïtie. Vaak ga je op je gevoel af. Wij doen het allemaal. En weet dat dit ook vaak onbewust gebeurt.

Daarom ga ik voor de tweede indruk.

Hoe kom ik over?

Als ondernemer bezoek ik veel netwerkbijeenkomsten. Heb jij weleens nagedacht hoe jij bij anderen overkomt op het moment dat jij een zaal binnenkomt? Ik ben zo brutaal geweest om het te vragen. De meest uiteenlopende reacties ontvang ik. Een greep uit de reacties: arrogant – aardig – weet wat ze wil – enthousiast – energiek.

Arrogant

Als je me kent, zal je ‘arrogant’ niet snel verwachten. De uitleg die vaak wordt gegeven is dat dit ligt aan mijn houding. Ik ben 1.77, energiek en loop recht. Als ik dan een ruimte binnen kom, kan ik mij voorstellen dat ik arrogant overkom. Het interessante is dat een ander dit weer totaal anders ziet. Die ziet een goedlachs persoon binnenkomen die er zin in heeft.

Wasbeertje

Maar wat ik nooit had verwacht, is dat iemand mij als een ‘wasbeertje’ zag. Dit gebeurde tijdens een secretaressesymposium in de Rietschans te Haren afgelopen jaar. Thema: naamsbekendheid en imago.

Tijdens het middaggedeelte gaf Mirjam Nagel van Reverse Coaching op een energieke wijze de aanwezigen prachtige inzichten. Drie vrijwilligers werden gevraagd naar voren te komen. Mirjam stelde vragen als: is zij een ondernemer of in loondienst, heeft ze huisdieren, is ze getrouwd, werkt ze voor een directeur, enzovoort. Wij gaven antwoorden op die vragen en die werden genoteerd. De persoon in kwestie gaf aan welke antwoorden juist waren en welke niet. Ik kan je zeggen dat wij er volledig naast zaten.

Als afsluiting dienden we door de zaal te lopen en elkaar een kaartje te geven met een naam van een bekendheid of een dier die je bij de persoon vindt passen. Ik kreeg meerdere kaartjes maar één kaartje viel op. ‘Wasbeertje’. De uitleg van diegene was dat ze mijn uitstraling schattig vond. Die heb ik nog nooit gehoord.

Tweede indruk

Ik ga voor de tweede indruk. De reden is dat ik iemand dan beter leer kennen. Maar zij ook mij. En dan blijkt dat de eerste indruk ietwat wordt bijgesteld. In hoofdlijnen klopt de eerste indruk maar bijstellen kan nooit geen kwaad. Volledig op mijn eerste indruk afgaan, doe ik niet. Hoe vaak heb ik niet gehoord dat men mij waarschuwde, daar moet je geen zaken mee doen. Goed bedoeld maar heel eerlijk? Ik ga af op mijn tweede indruk. Daarom de gesprekken buiten een netwerkbijeenkomst om. En dan blijkt dat ik juist wel een klik heb met diegene en dit uit in een waardevolle samenwerking.

Ga jij altijd af op je eerste indruk?

#eersteindruk #flexo #flexibeleondersteuning #oordeel #rietschans #haren #mirjamnagel #reversecoaching #imago

112 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Wil jij de luxe van een relaxt gevoel bij werk en privé?

Bel of WhatsApp voor direct contact: 06 - 39635873

Mail me: info@flex-o.nl

  • Instagram

Proudly created with wix.com