• Annatascha Udinga

Feedback: goed voor je eigen groei

Iemand vroeg eens aan mij: wil jij alleen maar horen wat er goed gaat? Verbaasd keek ik diegene aan. Ik had namelijk gevraagd om positieve feedback. Zij interpreteerde dat op een manier dat zij alleen maar positieve punten mocht benoemen en niets negatiefs. Ik gaf aan dat feedback nooit negatief kan zijn omdat je altijd van feedback leert en kunt ontwikkelen. Bij feedback gaat het ook erom hoe je feedback geeft en ontvangt. Vaak wordt feedback gezien als iets negatiefs terwijl feedback juist heel waardevol kan zijn. In deze blog ga ik hier dieper op in en wat de voordelen zijn van feedback ontvangen en geven.


Positief of negatief

Het doel van zowel positieve feedback als negatieve feedback is om de ander zijn gedrag aan te laten passen op een manier die doeltreffender is als daarvoor.

Het verschil is dat wanneer iemand positieve feedback geeft over je gedrag dat je dit gedrag vaker mag laten zien. Je gedrag wordt als fijn ervaren. (Compliment) Bij negatieve feedback gaat het om gedrag wat als niet prettig wordt ervaren. Het is dan wel geen compliment maar het kan je zeker helpen in je eigen ontwikkeling. Soms weet je niet hoe je overkomt. Hoe fijn is het wanneer iemand je spiegelt en je hierdoor bewust wordt van je eigen gedrag. Let wel, negatieve feedback is niet het leveren van commentaar en oordelen.Presentatie

Een tijd geleden gaf ik een presentatie. Wat ik altijd vooraf doe, is voorbereiden, oefenen en nog eens oefenen. Ik oefen ook altijd met iemand die weet hoe ze feedback moet geven. Zij spiegelt mij, zij geeft aan welk gedrag goed is en welk gedrag niet. Met als resultaat dat de presentatie goed gaat. En niet alleen dat, ik groei ook steeds in het presenteren.


Regels

Wanneer je feedback geeft, dien je je aan een aantal regels te houden. Formule voor het geven van feedback. (Bron: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/vaardigheden/feedback-geven)


1. Beschrijf veranderbaar gedrag

2. Beschrijf concreet en specifiek gedrag dat je zelf hebt gezien of gehoord

3. Gebruik een ik-boodschap

4. Geef aan welk effect dat gedrag op je heeft

5. Laat je gesprekspartner reageren

6. Vraag om het gewenste gedrag

7. Verken samen oplossingen of achtergronden

Voor verdere uitleg over deze regels, verwijs ik je graag naar de bron.


Gedrag

Feedback maakt gedrag bespreekbaar. Zo krijg je inzicht in waarom iemand zich gedraagt zoals diegene zich gedraagt. Het is namelijk ook goed mogelijk dat je bepaald bedrag verkeerd interpreteert. Een praktijkvoorbeeld.

Ik zit in een werkgroep.

Mijn gedrag: ik ben zeer enthousiast en energiek. Ik deel graag mijn kennis en ideeën.

Waarneming van twee personen.

Persoon 1 vindt mijn gedrag geweldig en wordt door mij geïnspireerd.

Persoon 2 vindt mij arrogant en irriteert zich aan mij.

Persoon 2 gaf toentertijd aan hoe hij mijn gedrag ervaarde. Ik gaf aan waardoor dat kwam. Hij kreeg hiervoor begrip. Daarentegen zag ik in dat mijn enthousiasme dus ook anders kan overkomen. Uiteraard is het niet zo dat ik mijn gedrag volledig aanpas, immers persoon 1 vond mijn gedrag top en zei:

Eigenlijk kun je het ook vergelijken met bijvoorbeeld Gordon en Gerard Joling. Of je houdt van ze of je vindt ze vreselijk.

Ik ben mij wel bewuster van het feit hoe ik kan overkomen en heb intussen geleerd hoe ik als energiek persoon het beste kan samenwerken in een groep.


Last but not least

Ga respectvol met elkaar om. Alleen zo kun je met elkaar een goed gesprek voeren en samenwerken. En blijf vooral jezelf!
23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Wil jij de luxe van een relaxt gevoel bij werk en privé?

Bel of WhatsApp voor direct contact: 06 - 39635873

Mail me: info@flex-o.nl

  • Instagram

Proudly created with wix.com